Svar grundig på oppgavene. Bruk gjerne bilder, filmer og lenker til andre sider som gir mer informasjon enn ditt svar. Husk å legge inn film og bilder riktig i forhold til bruksanvisningen ...

21. Hva menes med at et sted ligger i regnskyggen?

Et sted som ligger i regnskyggen er et område med veldig lite nedbør. Områder som ligger i regnskyggen ligger som regel på lesiden av høydedrag.

external image 550px-Regnskygge.svg.png

22. Hvor og når får vi mest konvektiv nedbør i Norge?

Konvektiv nedbør får vi når lufta nær abkken blir sterkt oppvarmet. Det fører til at noe av lufta blir lettere enn annen luft. En "pakke" med varmluft stiger til værs som en ballong. Lufta blir deretter avkjølt slik at vanndampen kondenserer og det blir skyer og nedbør. Konvektiv nedbør er vanlig i tropiske strøk og konvektiv nedbør gir ofte kortvarige og kraftige regnbyger. Vi får mest konvektiv nedbør i varme perioder.


external image 200px-Konvektionsregen.jpg

23. Hvilke forskjeller er det på kystklima og kontinentklima?

Den store forskjellen mellom kyst og kontinentalklima er at kystklimaet har mindre variasjoner mellom sommer og vinter enn det kontinentale klimaet i innlandet har. Både Norges kulde og varmerekord tilhører det kontinentale klimaet. Kystlima har mye nedbør og relativt små forskjeller i temperatur gjennom hele året. Kontinentalklima har lite nedbør og store forskjeller i temperatur.

24. Hvordan påvirker menneskenes aktivitet klimaet?


Igejnnom de siste tiårene har mennesket påvirket klimaet i stor grad. Vi tilført atmosfæren mye Co2. Denne økningene er drastisk og Co2 innholdet i atmosfæren har aldri vært så høyt som det er i dag på 600 000 år. Dette gir drivhuseffekten en økning og ozonlalget vårt blir tettere og tettere. Det blir vanskeliger og vanskeligere for solstrålene å trenge seg igjennom ozonlaget.external image drivhuseffekten1.gif